Een functienaam in een vacature zegt lang niet alles

Het takenpakket dat schuilt achter functienamen in de accountancy, kan per accountantskantoor sterk verschillen. Bij Rousch Financial Professionals brengen we dat pakket daarom altijd scherp in beeld in onze vacatures. Wil je een loopbaanstap maken, dan weet je bij ons precies waar je aan toe bent.

Takenpakket in de praktijk

In veel vacatureteksten is de functienaam de grote blikvanger, al was het maar omdat die vaak een extra groot lettertype meekrijgt. Soms ontbreekt een heldere omschrijving van de taken simpelweg. In ieder geval is de kans groot dat je je onbewust vooral laat leiden door die ene functienaam. Het is beter om dat niet te doen, want achter dat woord schuilt vaak een wereld van verschil. Neem bijvoorbeeld de functienaam ‘assistent-accountant’ in een vacaturetekst. Het kan heel goed zijn dat je daar een heel ander beeld bij hebt dan het takenpakket waar het in de praktijk om gaat.

Interne verantwoordelijkheden

Omdat wij een grote bemiddelingservaring hebben, weten wij als geen ander hoe sterk de verschillen soms zijn. Als voorbeeld nemen we weer even de functie van assistent-accountant. Die naam zegt lang niet alles. Denk bijvoorbeeld aan de interne verantwoordelijkheden. Bij de ene vacature ben je ook verantwoordelijk voor het werk van anderen, bij de andere juist niet. Vakinhoudelijke verschillen zijn er ook vaak. Ligt het accent op het samenstellen van jaarrekeningen, op fiscale werkzaamheden, of gaat het om een evenwichtige mix van beide?

Klantcontact

En ander belangrijk verschil in takenpakket is het al dan niet hebben van zelfstandig klantcontact. Ook al is de functienaam precies hetzelfde, het kan heel goed zijn dat je bij de ene vacature volop klantcontact hebt, terwijl je bij de andere alleen maar aan je bureau aan dossiers werkt. Dat is een groot verschil, dat zeer bepalend kan zijn voor de hoeveelheid plezier die je in je werk hebt. Je persoonlijke voorkeur speelt hier een grote rol. Denk verder aan specifieke doorgroei- en opleidingsmogelijkheden die bij een functie horen. Ook die lopen soms sterk uiteen.

Gedetailleerde functieomschrijving

Begin je aan een nieuwe baan, dan is het essentieel dat je vooraf een helder beeld van je functie hebt. Stel je voor dat je graag klantcontact hebt, maar achteraf ontdekt dat dit er niet bij hoort. Dat zou een grote teleurstelling zijn. Als ervaren intermediair kunnen wij dit soort teleurstellingen voor je voorkomen, want we weten als geen ander dat een functienaam lang niet alles zegt. Daarom stellen wij altijd een zeer gedetailleerde functieomschrijving op. Zodat we zeker weten dat je nieuwe baan is wat je ervan verwacht.

Etienne Rousch
Directeur Rousch Financial Professionals

Juni 2019

Copyright © 2020 Rousch   |  Sitemap   |  Disclaimer
www.rousch.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close